امروز دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۰:۲۲ به وقت تهران

دانشگاه علوم پزشکی تهران

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران
لوگوی دانشگاه علوم پزشکی تهران
لوگوی دانشگاه علوم پزشکی تهران

دسته بندی دانشگاه:

دانشگاه های علوم پزشکی

نام دانشگاه:

دانشگاه علوم پزشکی تهران

واقع در شهر:

تهران

سال تاسیس:

1313

تعداد دانشکده:

12

درباره دانشگاه:

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران
دانشگاه علوم پزشکی تهران، یکی از معتبرترین و کهن‌ترین دانشگاه‌های دولتی ایران است که زیر نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی فعالیت می‌کند. این دانشگاه در رتبه‌بندی‌های متعدد جهانی، همواره به‌عنوان برترین دانشگاه علوم پزشکی کشور شناخته شده است.

تاریخچه
دانشگاه علوم پزشکی تهران ریشه در مدرسه طب دارالفنون دارد و از نخستین نهادهای آموزشی در حوزه علوم پزشکی در ایران به‌شمار می‌آید. تا سال ۱۳۰۳ هجری خورشیدی، مدرسه طب در دارالفنون فعال بود. در سال ۱۳۰۲، رئیس‌الوزرا، عمارت مسعودیه را به مبلغ ۳۹ هزار تومان خرید و آن را برای تأسیس مدرسه علوم عالیه به وزارت معارف اهدا کرد. پس از انجام تعمیرات لازم، این وزارتخانه در سال ۱۳۰۳ به عمارت جدید منتقل شد و مدارس طب و دواسازی در یکی از حیاط‌های آن آغاز به‌کار کردند.

مدرسه دواسازی از سال ۱۳۰۱ با استخدام معلمی به‌نام پاپاریان، تبعه ارمنی ترکیه، آغاز به فعالیت کرده بود. حقوق ماهانه وی ۷۵ تومان تعیین شده بود. همچنین، در سال‌های بعد، مدرسه دندانسازی نیز تأسیس شد و در سال ۱۳۰۸ با استخدام استاد لهستانی، فالک کوش ملچارسکی، فعالیت رسمی خود را آغاز کرد. حقوق ماهیانه این استاد در ابتدا ۲۵۰ تومان بود و طی دو سال بعد، هر سال ۵۰ تومان به آن افزوده شد.

مدرسه طب در ادامه به خیابان لاله‌زار نو و سپس به عمارت بیمارستان معتمد منتقل شد. در اسفندماه سال ۱۳۱۶، این مرکز به مکان کنونی دانشکده پزشکی انتقال یافت و به‌عنوان یکی از زیرمجموعه‌های دانشگاه تهران، فعالیت رسمی خود را ادامه داد. از جمله شخصیت‌های اثرگذار در بنیان‌گذاری نهادها و دروس دانشگاه، می‌توان به شارل ابرلن اشاره کرد.

در سال ۱۳۶۵، با اجرای بخشنامه‌ای دولتی، دانشکده‌های علوم پزشکی از دانشگاه تهران تفکیک و دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران به‌صورت مستقل تأسیس شد. با این وجود، مطابق تفاهم‌نامه میان دو دانشگاه، اعضای هیئت علمی و پژوهشگران همچنان متعهد هستند تا تولیدات علمی خود را تحت یک عنوان در مجامع بین‌المللی منتشر کنند.

ادغام و جداسازی دانشگاه علوم پزشکی ایران
در آبان ۱۳۸۹، با حکم وزیر بهداشت وقت، واحدهای آموزشی، پژوهشی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ایران به دانشگاه علوم پزشکی تهران ملحق و واحدهای درمانی آن به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی واگذار شد. این تصمیم در راستای اجرای مصوبه خروج دستگاه‌های اجرایی از تهران و با هدف یکپارچه‌سازی خدمات بهداشتی درمانی اتخاذ شد. اما این ادغام با اعتراضات گسترده هیئت علمی و دانشجویان علوم پزشکی ایران مواجه شد و پس از دو سال و نیم، در فروردین ۱۳۹۲ با رأی شورای گسترش دانشگاه‌ها، دانشگاه علوم پزشکی ایران مجدداً احیا شد.

دانشکده‌ها
دانشگاه علوم پزشکی تهران در حال حاضر شامل دانشکده‌های زیر است:

دانشکده پزشکی

دانشکده داروسازی

دانشکده دندانپزشکی

دانشکده پرستاری و مامایی

دانشکده پیراپزشکی

دانشکده بهداشت

دانشکده توانبخشی

دانشکده طب سنتی

دانشکده فناوری‌های نوین پزشکی

دانشکده علوم تغذیه و رژیم‌شناسی

بیمارستان‌های آموزشی
این دانشگاه دارای ۱۶ بیمارستان آموزشی با مجموع حدود ۴۰۰۰ تخت بستری است. برخی از این بیمارستان‌ها عبارت‌اند از:

بیمارستان امام خمینی

بیمارستان شریعتی

بیمارستان سینا

بیمارستان فارابی (چشم‌پزشکی)

بیمارستان امیر اعلم

بیمارستان ضیائیان

بیمارستان آیت‌الله طالقانی

بیمارستان ولیعصر

بیمارستان آرش (زنان)

بیمارستان یاس (زنان)

مرکز طبی کودکان

مرکز قلب تهران

انستیتو کانسر

بیمارستان روزبه (روان‌پزشکی)

بیمارستان بهارلو

بیمارستان بهرامی (کودکان)

مراکز تحقیقاتی و پژوهشی
دانشگاه علوم پزشکی تهران میزبان ۶۹ مرکز تحقیقاتی، ۱۳ پژوهشکده و یک پژوهشگاه فعال است که در زمینه‌های گوناگون علوم پزشکی به فعالیت‌های پژوهشی مشغول‌اند. برخی از این مراکز عبارت‌اند از:

مرکز تحقیقات سرطان

مرکز تحقیقات ایمونولوژی، آسم و آلرژی

مرکز تحقیقات علوم دارویی

مرکز تحقیقات طب کار

مرکز تحقیقات علوم و تکنولوژی در پزشکی

مرکز تحقیقات روماتولوژی

مرکز تحقیقات پزشکی ورزشی

پژوهشکده علوم بالینی غدد

پژوهشکده بیماری‌های گوارش و کبد

پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم

مراکز فناوری و رشد
دانشگاه دارای چند مرکز نوآوری و رشد فناوری در حوزه‌های سلامت، داروسازی، تجهیزات پزشکی و فناوری اطلاعات سلامت است. از جمله این مراکز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

پارک علم و فناوری سلامت شهید سلیمانی

مرکز رشد فرآورده‌های دارویی

مرکز رشد تجهیزات دندانپزشکی

مرکز نوآوری سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی

کتابخانه‌ها
در کنار کتابخانه مرکزی، بیش از ۵۰ کتابخانه تخصصی در دانشکده‌ها، مراکز تحقیقاتی و بیمارستان‌های تابعه دانشگاه فعال هستند.

رؤسای دانشگاه در دوره‌های مختلف
از جمله رؤسای دانشگاه در دوره‌های مختلف می‌توان به چهره‌هایی چون میرزا محمدتقی‌خان فراهانی، علی‌اکبر سیاسی، محمد فرهادی، باقر لاریجانی، محمدرضا ظفرقندی و حسین قناعتی اشاره کرد. هم‌اکنون دکتر سید رضا رئیس کرمی از سال ۱۴۰۳ مسئولیت ریاست دانشگاه را برعهده دارد.

همکاری‌های بین‌المللی
دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال‌های اخیر همکاری‌های علمی متعددی با دانشگاه‌های بین‌المللی از جمله مرکز سرطان ام.دی. اندرسون دانشگاه تگزاس از طریق انجمن پیشبرد علوم آمریکا داشته است.

رتبه‌بندی جهانی
در رتبه‌بندی وزارت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران برای هفتمین سال متوالی جایگاه نخست دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور را کسب کرده است. در رتبه‌بندی جهانی U.S. News & World Report سال ۲۰۲۳، این دانشگاه در حوزه پزشکی بالینی در جایگاه ۲۰۹ و در فارماکولوژی و سم‌شناسی در رتبه ۲۳ جهان قرار گرفته است.